checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upxzap Go to content
Terug naar blogs

Help, ik moet weer gaan sporten!

- Jonna Bouwman

Help, ik moet weer gaan sporten!

Denk jij dit ook na de vakantie? Lees dan vooral even verder. Ik weet zeker dat je na het lezen van deze blog de drempel overstapt en toch weer start met bewegen.

Wat was het fijn hè deze zonnige zomer. De ene is op vakantie geweest, de ander heeft in eigen omgeving rustig aan gedaan. Even niets moeten, even niet teveel opletten op wat je eet, even niet naar je wekelijkse sportuurtje gaan. Even rust… Het is goed om soms een periode van rust in te lassen. Toch raak je dan ongemerkt wat minder fit en voel je je zelfs wat vermoeid. Je ziet ertegenop de routine van alledag weer te moeten starten. Hoe langer je afwezig bent, hoe moeilijker het is om het ritme wederom op te pakken. Is dat erg? Nee, absoluut niet. Zeker niet wanneer je in onderstaande tips leest hoe je opnieuw jouw sportroutine kan beginnen. 

 

Kom op, dit is jouw eerste stap. Lees deze blog door en ga er gewoon weer voor!

Weer beginnen met sporten

Rust is goed, bewegen is beter. 

Dat is het uitgangspunt voor jou. Zorg door de dag heen voor een mooie balans tussen zittend werken, opstaan en in beweging komen. Matig intensief bewegen is al voldoende. Dat betekent dat je een iets verhoogde hartslag en een versnelde ademhaling hebt. Naast dat je elke dag deze mooie balans zoekt, is het bewezen effectief om zeker twee keer per week echt actief spier- en botversterkende oefeningen te doen. (Bron 1)

 

Mijn motto is “Kies een vorm van beweging die bij jou past”. 

Bedenk waar jij blij van wordt, want alleen dan houd je het sporten het langste vol. Sport je graag alleen of vind jij de energie van een groep om je heen prettig? Wil je aansluiten bij een sportvereniging waarbij je in competitie kan spelen? Of past een ongedwongen groepsles beter bij je? Kies je voor sporten onder professionele begeleiding of volg je liever thuis een online work-out programma? Start jij de dag met beweging of ben jij iemand die liever ’s avonds sport? Schrijf dit eens voor jezelf op, dan kan je al gerichter zoeken naar een sportieve uitdaging die perfect bij jou past.

Groepsles bij Blij van Bewegen

Positieve effect van buiten bewegen.

Met mijn bedrijf Blij van Bewegen geef ik enkel sportlessen in de buitenlucht, niet in een binnenruimte. Dat ik om die reden een grote voorkeur heb voor buiten bewegen is dus logisch. Maar wist jij dat sporten in een groene omgeving verslavender blijkt te zijn en meer motiveert dan binnen sporten? De frisse buitenlucht, het daglicht, de afwisselende omgeving zijn enkele factoren die een positief effect hebben op jouw gezondheid. Denk aan de aanmaak van vitamine D, welke belangrijk is voor jouw weerstand en mede zorgt voor stevige botten. Daarnaast ontstaat er een toename van neurotransmitters als dopamine (het motivatie hormoon), serotonine (het slaapbevorderend hormoon) en endorfine (het anti-stress hormoon). Sporten in de natuur, het zien van bomen en de kleur groen helpt ons goed te ontspannen. (Bron 2)

 

Wees streng voor jezelf.

Ja echt, maak het jezelf niet te makkelijk om op te geven. Plan het sporten in in jouw agenda, zodat het een vast moment wordt wat je minder snel overslaat. Bedenk waarom je wilt bewegen, schrijf dit op en hang dit op een goed zichtbare plek op als reminder. Leg de avond van tevoren alle sportspullen klaar. Als je het niet aantrekt, struikel je erover. ;-) Beloon jezelf met een nieuwe sportoutfit wanneer je het een aantal maanden hebt volgehouden. Zoek een sportmaatje en lees in deze blog waarom juist dit zo effectief is.

 

Elk begin is moeilijk, maar houdt voor ogen dat jij je na het sporten weer fit en energiek voelt. Daarna even doorzetten en voor je het weet heb je die heerlijke sportflow weer te pakken.

 

Begint het al te kriebelen om toch (weer) te gaan sporten? Sluit dan eens aan bij een groepstraining van Blij van Bewegen. Je sport op jouw eigen niveau in een gezellige groep en wordt deskundig begeleid, ook tijdens en na zwangerschap. Tijdens de training werken we aan uithoudingsvermogen, balans, mobiliteit en doen we diverse spierversterkende oefeningen met verschillende materialen of eigen lichaamsgewicht. De trainingen zijn afwisselend, uitdagend en echt gezellig. De Blij van Bewegen bootcamps zijn alleen op vrouwen gericht. Op dinsdagochtend van 11:00 - 11:45 is er de Buiten Bewegen groep, daarbij is iedereen welkom en is de intensiteit lager dan bij de bootcamps. Kijk voor meer informatie rond op deze website.

Alvast veel beweegplezier gewenst! 

Sportieve groet, Jonna Bouwman — sportinstructrice Blij van Bewegen.

 

Bron 1: https://www.kenniscentrumsportenbewegen.nl/producten/beweegrichtlijnen/#br-overzicht

Bron 2: Bron: Int J Environ Health Res. 2005 Oct;15(5):319-37.The mental and physical health outcomes of green exercise. Pretty J1, Peacock J, Sellens M, Griffin M. van de Universiteit van Essex, Colchester, UK.

Ontvang gratis 4 oefeningen voor thuis! Schrijf je in.