checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upxzap Go to content
Terug naar blogs

Zijn goede voornemens wel een goed idee?

- Jonna Bouwman

Zijn goede voornemens wel een goed idee? 

Met de start van het nieuwe jaar maak je vaak ook nieuwe plannen. Je reflecteert wat vorig jaar goed is gegaan, daarnaast wat je dit jaar anders wilt doen. Laat er nou altijd wel iets zijn wat je wilt veranderen, wilt verbeteren of zelfs liever helemaal niet meer wilt doen. Ja, dit jaar ga je het rigoureus en echt serieus aanpakken zeg je tegen jezelf. Om vervolgens in het 1e kwartaal al terug te vallen in die oude gewoonte. Zo overtuigd als je begon, zo teleurgesteld stop je er weer mee. 

Laten we het dit keer nu eens anders aanpakken. Minder rigoureus, wel consequent. Minder streng, meer speels. Zodat je het opgewekt volhoudt en je over een jaar trots terug kan kijken. Lees verder onder de volgende quote:

 

Step by step, day by day

Die rigoureuze aanpak is waar het mis gaat. Je stelt jezelf een groots doel, dit jaar ga je echt minimaal 10 kilo afvallen of ga je echt 3 keer per week sporten. Zoiets groots aan jezelf beloven zonder een doordacht plan is gewoon een cursus omgaan met teleurstellingen. Daarmee maak je het jezelf onnodig moeilijk, dat is zo lastig vol te houden. Dus roep het niet alleen, om het vervolgens enkel halfslachtig te proberen. Maak er dit keer serieus werk van, dat ben jij oprecht waard! Begin met een kleine eerste stap, echt zo klein mogelijk, maar wel gericht op jouw einddoel. Wanneer die allereerste stap succesvol is kijk je er positief op terug én geeft het je moed om ook de volgende stap te maken. 

 

Uitspreken is zilver, uitwerken is goud

Je hebt jouw goede voornemen uitgesproken, doe er dan ook wat mee. Gun jezelf wat tijd, ga zitten met een lekker kopje thee en bedenk hoe je jouw doel gaat bereiken. Jezelf een groots doel stellen is op zich niet verkeerd, maar stippel de weg ernaar toe wel helemaal uit. Dat kan je heel goed doen door het visueel te maken. Pak pen en papier en schrijf het uit als een tijdlijn. Je begint bij start, daar schrijf je jouw uitgesproken voornemen op en aan het einde van de tijdlijn beschrijf je jouw doel. Doe dat direct met een einddatum erbij, als stok achter de deur. Wat kan je nu als eerste stap opschrijven? Wat zal je daarvoor moeten regelen? Hoeveel tijd neemt het in beslag? Wie kan je vragen om jou bij deze stap te helpen? 

Vanaf elke stap denk je zo 1 stap vooruit richting jouw doel. Op deze manier creëer je overzicht en zie je meteen of je jezelf wel een haalbaar doel hebt gesteld.

 

Reflectiemoment

Zet op deze tijdlijn minstens 2 dikke ijkpunten. Op dat ijkpunt ga je reflecteren op wat je al hebt gedaan. Ook kan je op dat moment de komende stappen op jouw tijdlijn bijstellen. Onthoud goed dat je op zo’n punt niet in een keer het roer om hoeft te gooien, als het niet lekker gaat. Begin eerst eens wat bij te sturen, pas de komende stappen iets aan.

Kijk optimistisch terug en hoopvol vooruit!

Zo, nu ligt er een overzichtelijk plan voor je op tafel. Aan de slag ermee! Hang het op een plek in huis op waar je er vaak letterlijk tegenaan loopt. Zo maak je jouw eigen reminder. Nog 1 advies geef ik je mee: Bedenk eens hoe jij jezelf gaat trakteren als je jouw doel hebt gehaald. Want dat is natuurlijk wel iets om te vieren! Je verdient dan niet alleen een fictief schouderklopje, maar juist echt iets tastbaars en leuks. Wat dacht je van een stukje van jouw lievelingstaart, een heerlijk ruikende zeep voor in bad, een mooi boek, een nieuwe sportbroek, een dagje sauna. Gun jezelf een cadeau en plak een afbeelding daarvan bij jouw einddoel. 

 

Tell me your story

Nu hoor ik jou denken: “Mooi verhaal Jonna, maar wat doe jijzelf eigenlijk?” Dus hierbij trap ik af: mijn goede voornemen is om in 2023 meer te bewegen dan in 2022. Afgelopen oktober werd ik 40, dus mijn motto voor 2023 is “I am Forty&Fit” and Fabulous offcourse ;-). Dit ga ik aanpakken door meer in beweging te komen dan afgelopen jaar. Ja echt, ik ga meer bewegen. Gek hè voor iemand die sportles geeft? Toch voel ik dat dit is wat ik nodig heb om mijn doel te bereiken. Ik zal niet meer gaan bewegen door nog meer of harder te gaan sporten. Daarentegen zoek ik vooral de rustige vormen op. Wat een tegenstelling hè, juist door met meer rust te bewegen zal ik fitter worden.

Ik heb in mijn plan uitgewerkt dat ik 1x per week vol actie beweeg door mee te doen bij een bokszak training. Daarnaast volg ik sinds kort yoga les, waardoor ik op een kalme manier aan mijn lenigheid, kracht en ademhaling werk. Tevens staat in mijn plan dat ik elke dag 10 minuten diverse stretch oefeningen doe. Natuurlijk het liefst in de ochtend, maar met jonge kinderen is dat op z’n zachtst gezegd wat lastig… Ook wil ik 3x per week een lange wandeling maken van minimaal een uur. Dat komt neer op ca. 5km per keer, wat omgerekend ongeveer 6.600 stappen zijn. Deze laatste berekening las ik online en ga ik de aankomende weken in de praktijk nalopen. 

Ai okee… Nu heb ik mijn plan dus gedeeld met jullie… Tijd om er serieus consequent niettemin speels mee aan de slag te gaan. Om zelf Blij van Bewegen te blijven! ;-)

Ik ben benieuwd met welke van jouw goede voornemens jij dit jaar daadwerkelijk aan de slag gaat. Laat het me weten door op deze nieuwsbrief te reageren of mij eens hierover aan te spreken tijdens een van de Blij van Bewegen lessen.

Sportieve groet, Jonna — sportinstructrice Blij van Bewegen.

Ontvang gratis 4 oefeningen voor thuis! Schrijf je in.