checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upxzap Go to content
Terug naar blogs

Blije Boswandeling

- Jonna Bouwman

Eigenlijk was deze blog bedoeld als vrolijke inspiratie, want de meteorologische lente is nu echt begonnen. Maar de hele wereld is in de ban van het C-woord, wat deze blog toch een iets serieuze ondertoon geeft. Naar buiten gaan en genieten van deze lente kan wel, alleen met wat kleine aanpassingen. Houd je aan de adviezen van het RIVM. Kom je een mede-genieter tegen, zeg (juist nu) gewoon gedag. Je kan best een kletspraatje maken, als je maar die 1,5 meter afstand houdt. Trek de natuur in, buitenlucht doet iedereen goed!

 

“Is gewoon wandelen niet wat saai?” hoor ik je denken. Het is wat jij er zelf van maakt natuurlijk, toch geef ik je in deze blog 5 tips om het wandelen nèt even wat leuker en actiever te maken.

 

TIP 1 Gewoon gaan

Trek je jas aan, doe fijne schoenen aan. Vul een rugtas met wat lekkers en een flesje water. Begin te lopen of rijd ergens heen om een wandelroute te volgen. Doordat wij vanuit huis vrijwel direct wijdse blikken over de weilanden hebben, is het voor mij wat makkelijk praten. Er loopt een Klompenpad route haast langs onze tuin, een stukje fietsen en we bevinden ons in het bos of op de heide. Genoeg natuur om de hoek dus. Heb je dit niet gelijk naast de deur, zoek het dan op. Kijk op de site van Staatsbosbeheer, de ANWB of de plaatselijke VVV om wandelroutes in jouw omgeving te vinden. 

 

TIP 2 Wandel doelgericht

Download een app om de afstand bij te houden, zoals Runkeeper of Runtastic, de app Klompenpaden om een rustieke wandeling te maken, of ga Geocachen. Dat laatste is niet alleen heel leuk voor kinderen, het is ook erg leuk om met volwassenen te doen!

 

TIP 3 Maak het interessant

Een praktische tip voor als je er met kinderen op uit gaat. Maak het interessant! Geef ze een eigen rugtasje gevuld met een verrekijker, een loepje en een leuk natuurboekje over bijvoorbeeld alle soorten paddestoelen of vogels. Of maak van een eierdoos een natuur schatkist. Geef elk vakje een kleur en laat ze een bloemetje of takje van die kleur zoeken. Of maak gebruik van deze printable.

 

TIP 4 Neem de tijd

Door te wandelen stap je letterlijk even uit de sleur van alledag. Je komt tot rust. Het volgende helpt je daar ook bij. Neem de tijd om even stil te staan en praat zelf ook even niet. Sluit je ogen en luister naar de geluiden uit de omgeving. Hoor je dat ene vogeltje vrolijk fluiten? Hoor je de wind waaien? En ruik je de geur van de bomen of het gras om je heen? 

 

TIP 5 Doe actief mee

Een blog zonder sportieve tip is geen blog voor Blij van Bewegen. Dus met deze laatste tip geef ik je inspiratie om jouw boswandeling net wat actiever te maken. 

  • Voeg wat competitie aan de boswandeling toe door een sprintje te trekken van boom naar boom. 

  •  Doe van boom 1 naar boom 2 een lunge walk, van boom 2 naar boom 3 een huppelpas en ga met grote kikkersprongen van boom 3 naar 4. Maak er een estafette van als je met meerdere mensen bent. 

  • Bij elke 5e boom maak je 10 squats of 10 push-ups.

  • Kies een stevige dikke boom uit, ga er met z’n allen rondom tegenaan zitten en kijk wie dat het langste volhoudt. 

  • Zoek een grote los liggende tak om te gebruiken voor de volgende oefeningen. Balanceer lopend over de stam heen. Spring van links naar rechts erover heen. Leg de stam in je nek en houd de stam vast met beide handen, doe een squat en duw de stam vervolgens boven je hoofd omhoog. Ben je met meerdere mensen? Maak een lange rij achter elkaar en geef de stam door, afwisselend tussen de benen door en over je hoofd heen, sluit snel achteraan weer aan als je de stam hebt doorgegeven. Of maak een lange rij naast elkaar en spring telkens tegelijk omhoog. Geef de stam rechtop van links naar rechts aan elkaar door na elke sprong. 

Geniet van de natuur, ondanks alle zorgen nu. Voel de lentezon zachtjes branden op je gezicht, adem de frisse buitenlucht diep in. Het geeft jouw weerstand en humeur zeker een fijne boost. Deel jouw blije boswandeling ervaring! Gebruik de hashtags #blijvanbewegen #blijeboswandeling #buitenzijnisfijn, zo genieten we er samen van. 

Sportieve groet, Jonna.

Ontvang gratis 4 oefeningen voor thuis! Schrijf je in.